Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Σανγκάη

Σανγκάη, η κοσμοπολίτικη... Ο «Θρύλος» της Κίνας... Η πόλη του πλούτου, της πολυτέλειας, της απόλαυσης έρχεται από το μέλλον για να μαγέψει τους ταξιδιώτες με τους πανύψηλους ουρανοξύστες της, τους εναέριους αυτοκινητόδρομους, τη μεγάλη αγορά της. Η «Νέα Υόρκη» της Κίνας, όπως ονομάζεται, θυμίζει υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ συνδυάζοντας το παρελθόν με το μέλλον, αδιαφορώντας για το παρόν.

Στην αγορά Yuyuan, στην παλιά Σαγκάη, δίπλα στο ομώνυμο πάρκο καθημερινά θα δείτε 100.000 τουρίστες να περνούν και να αγοράζουν όλα τα είδη: ξυλάκια φαγητού, τυχερά χρυσόψαρα, κεραμικά, φάρμακα, ομπρέλες, χρυσαφιά λιοντάρια, φιγούρες θεάτρου σκιών.

Γενικά

H Σαγκάη (ή Σανγκάη, μανδαρινικά Σανγκ-χαϊ) είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμένας της Κίνας. Θεωρείται κύριος φορέας της σύγχρονης οικονομίας της Κίνας, καθώς επίσης και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, εμπορικά, οικονομικά και βιομηχανικά της κέντρα.

Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν κολοσσό 17 εκατομμυρίων κατοίκων με 4.000 ουρανοξύστες και βιντεο-οθόνες που καλύπτουν ολόκληρα κτίρια. Η Σανγκάη αποτελεί από τα πιο συναρπαστικά πεδία οικονομικοκοινωνικού πειραματισμού του πλανήτη.

-Στη Σανγκάη βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες πίστες της Φόρμουλα 1, μήκους 5,5 χιλιόμετρα.

-Στη Σανγκάη θα λάβει μέρος το 2010 για 6 μήνες η παγκόσμια Έκθεση EXPO 2010, με σκοπό να μαγέψει ολόκληρο τον πλανήτη.

Ιστορία

Η Σαγκάη δεν είναι παλιά πόλη. Χτίστηκε τον 11ο αι. χωρίς να διαδραματίσει και κανένα ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή της χώρας. Για αιώνες παρέμεινε μια επαρχιακή πόλη και ήταν γνωστή σαν σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής και σαν λιμάνι. Από τις αρχές του 19ου αι. το λιμάνι της αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το εμπόριο και ήδη άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία στη μεγάλη πόλη.

Τότε, όμως, οι μεγάλες δυνάμεις που είχαν εισχωρήσει στην οικονομία της χώρας καθώς το λιμάνι της πόλης εξυπηρετούσε άμεσα τα συμφέροντά τους, άσκησαν πίεση στην αυτοκρατορική κυβέρνηση για εκχωρήσεις.

Η απροκάλυπτη κατοχή και ιδιαίτερα η συμπεριφορά των Ευρωπαίων δυνάμωσε το κίνημα εναντίον των ξένων. Από τις αρχές του 20ού αιώνα η Σαγκάη, με την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξή της, υπήρξε ένα από τα λαϊκά εθνικά επαναστατικά κέντρα.

Για να καταπνίξουν τις λαϊκές εξεγέρσεις, το 1925 στην πόλη αποβιβάστηκαν ξένα στρατεύματα, αγγλικά, αμερικάνικα, ιταλικά, γαλλικά, ιαπωνικά και τα οποία ανέλαβαν την τήρηση της τάξης και παρέμειναν μέχρι το 1927.

Το 1936, η Ιαπωνία, με την αφορμή κάποιων προνομίων που την είχαν δοθεί από τις Μεγάλες Δυνάμεις, την κατέλαβε και τη μετέτρεψε σε μεγάλη στρατιωτική βάση. Το 1945 μετά την ήττα της Ιαπωνίας, η πόλη ξαναβρήκε την ελευθερία μα λίγο μετά το 1947 εντάθηκαν πάλι οι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες. Το 1949 με την προέλαση των κομμουνιστικών στρατευμάτων στην περιοχή ξέσπασε νέα λαϊκή εξέγερση που στράφηκε ιδιαίτερα εναντίον των Ευρωπαίων που ήδη εγκατέλειπαν την πόλη. Μετά την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας το καθεστώς των εκχωρήσεων καταργήθηκε και τυπικά και όλες οι ξένες περιουσίες, βιομηχανίες, κτίσματα, εγκαταστάσεις λιμενικές κλπ. εθνικοποιήθηκαν.

Αξιοθέατα

-Την Παλιά Κινέζικη Πόλη.
-Το Μουσείο της Σανγκάης.
-Το Ναό του Βούδα από νεφρίτη, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.
-Τα κτίρια: World Financial Center, Oiental Pearl Tower και 3 on the Bud, από τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο.
-Τους Βοτανικούς κήπους Yu.
-Το Jin Mao Tower και τον Πύργο τηλεόρασης, στο Pudong.
-Το Πάρκο του Λαού.
-Τον ποταμό Χουάνγκ-που και τη γέφυρα Yangpu.
-Το Ναό City God Temple ή Chenghuang Mao.
-Tο μεγάλο πάρκο της Disneyland.
-To Παλάτι των Νέων.
-Το Zhongshan Park.
-Την προκυμαία Bund.
-Το Aquarium

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου