Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010



Αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο προορισμός μας τούτη την Κυριακή, δεν έχετε παρά να μαζέψετε τα απαραίτητα (τα υπόλοιπα θα τα ψωνίσουμε από εκεί, φθηνότερα απ' ό,τι εδώ) και να «πετάξουμε» μαζί για Κολωνία! Δεν είναι η ομορφότερη πόλη του κόσμου, είναι όμως ζεστή και φιλόξενη και οπωσδήποτε μια γνωριμία μαζί της είναι περισσότερο από απαραίτητη.

Χτισμένη στις όχθες του Ρήνου, η Κολωνία είναι η μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και η τέταρτη μεγαλύτερη της Γερμανίας. Με ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια, είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Γερμανίας, ενώ το πανεπιστήμιο της πόλης είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα της Ευρώπης. Σήμερα, έχει πληθυσμό που αγγίζει το 1.000.000 κατοίκους.

Πρακτικά και απαραίτητα

• Από την Αθήνα μπορείτε να ταξιδέψετε στην Κολωνία με απευθείας πτήση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings (www.germanwings.com ή 2110003232) κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο. Μια μέση τιμή που μπορείτε να βρείτε είναι τα 144 ευρώ (με φόρους μετ' επιστροφής), ενώ να σημειώσουμε ότι πολύ συχνά η εταιρεία προχωράει σε πολύ οικονομικές προσφορές, αρκεί να κάνετε τις κρατήσεις σας εγκαίρως. Στην Κολωνία μπορείτε να πετάξετε επίσης με τις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες μέσω ενός ενδιάμεσου σταθμού.

• Η Κολωνία διαθέτει γύρω στα 250 ξενοδοχεία για όλα τα γούστα και βαλάντια. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή που θα πετύχετε εξαρτάται από την κατηγορία της μονάδας, την τοποθεσία και τις παροχές. Μια χρήσιμη διεύθυνση για την αναζήτησή σας είναι οπωσδήποτε το www.koeln.de/en/tourism/hotels.html. Εδώ θα βρείτε το σύνολο των ξενοδοχείων που διαθέτει η πόλη ανά κατηγορίες, κάποιες προσφορές, καθώς και τέσσερις διαφορετικές μηχανές αναζήτησης. Με τόσο καλή οργάνωση από πλευράς Διαδικτύου, όλο και κάτι καλό θα πετύχετε! Από μια σύντομη έρευνα αγοράς, μια μέση τιμή που θα βρείτε κατ' άτομο σε δίκλινο δωμάτιο είναι τα 40 ευρώ.

• Για τη μετακίνησή τους οι κάτοικοι της Κολωνίας προτιμούν τα ποδήλατα, τα οποία, αν μένουν μακριά από το κέντρο, τα μεταφέρουν μέχρι ενός σημείου με το τρένο - μετρό ή τα παρκάρουν έξω από τους εκάστοτε σταθμούς στα ειδικά πάρκινγκ ποδηλάτων. Κατά τα άλλα, η Κολωνία είναι από τις πόλεις που μπορεί να περπατήσει κανείς, με ωραίες πεζοδρομήσεις και καθόλου κουραστικές αποστάσεις. Για τη μετακίνησή σας, πάντως, έχετε στη διάθεσή σας τραμ, λεωφορεία, τρένα και μετρό.

• Κάτι που μπορεί να πάθει ένας λαίμαργος επισκέπτης της Κολωνίας είναι να μη σταματήσει να «τσιμπολογάει» τις διάφορες νοστιμιές που πωλούνται τόσο σε κιόσκια έξω στο δρόμο, όσο και στους αμέτρητους φούρνους με γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Κάνοντας βόλτα στους δρόμους της Κολωνίας, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι θα «τσιμπήσετε» τηγανητές πατάτες γαρνιρισμένες με μαγιονέζα σε χάρτινο χωνάκι, ή ένα τεράστιο βραστό ή ψητό λουκάνικο με μουστάρδα ή άλλη σος, σε ένα δυσανάλογα μικρό ψωμάκι. Αλλες γερμανικές λιχουδιές είναι τα apfel strudel, σαν τη δική μας μηλόπιτα, όπως και κάτι αλμυρά μπισκότα που πωλούνται παντού σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Στα τοπικά εστιατόρια κυριαρχούν τα λουκάνικα και γενικότερα τα κρεατικά. Οι πατάτες, ο πουρές, τα βραστά λαχανικά και κυρίως το βραστό λάχανο συνοδεύουν τα περισσότερα πιάτα, ενώ, όπως και στις κοντινές σχετικά Βρυξέλλες, δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί που τρώνε μύδια. Κατά τα άλλα, διαθέτουν πολλά παραδοσιακά πιάτα με περίεργα για μας ονόματα. Σε γενικές γραμμές, το κόστος δεν είναι υψηλό.

• Παρά τα όσα λέγονται για τις πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης σχετικά με τη διασκέδαση, η Κολωνία δεν έχει κάτι να ζηλέψει από το Νότο. Πόλη ζωντανή, με πολλούς φοιτητές, διαθέτει πολλά μπαράκια, μπιραρίες, αλλά και μεγαλύτερα κλαμπ. Εντύπωση μπορεί να σας κάνει ότι η τοπική μπίρα (Kžlsch) σερβίρεται στα δικά μας ποτηράκια του ούζου και κοστίζει γύρω στο 1,30 ευρώ.

Γνωρίζοντας την πόλη



• Η Ντομ (Dom) ή Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας είναι το πιο διάσημο γοτθικό κτίριο στη Γερμανία. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 15 Αυγούστου 1248, ενώ το πρεσβυτέριο εγκαινιάστηκε το 1322. Ο καθεδρικός χτίστηκε σταδιακά περίπου μέχρι το 1520. Επειτα παρέμεινε ημιτελής μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν οι ρομαντικοί ενδιαφέρθηκαν πάλι γι' αυτόν. Τελικώς το 1880, έπειτα από 600 και πλέον χρόνια, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα αυθεντικά γοτθικά σχέδια. Εχει ύψος 157 μέτρα και είναι η δεύτερη υψηλότερη εκκλησία της Γερμανίας μετά το ναό του Ουλμ και η τρίτη υψηλότερη παγκοσμίως. Ανήκει δε στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

• Στο Μουσείο Ludwig θα θαυμάσετε έργα μοντέρνας τέχνης από τις αρχές του 20ού αιώνα, με σημαντικότερη τη συλλογή της Pop Art. Στο Wallraf-Richartz, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Κολωνίας, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ζωγραφική από το 13ο έως και τον 19ο αιώνα, σε μια συλλογή που εκπροσωπεί σχεδόν όλες τις περιόδους και διαφορετικές σχολές. Στο Schokoladenmuseum, ή αλλιώς το μουσείο της σοκολάτας, θα μάθετε τα πάντα για τη σοκολάτα, την ιστορία, την τεχνολογία, ενώ μπορείτε και να δοκιμάσετε! Γενικά, η Κολωνία διαθέτει πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία, για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω του www.koeln.de/en/culture/museum.html.

• Διασχίστε τον Ρήνο με ένα από τα πολλά τουριστικά καραβάκια ή περάστε από τη γέφυρα στην ανατολική όχθη του ποταμού. Είναι το καλύτερο σημείο για μια πανοραμική άποψη της πόλης.

• Περπατήστε δυτικά του Ρήνου, όπου βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της Κολωνίας, θαυμάστε την αρχιτεκτονική των κτιρίων και αν βρεθείτε λίγο πιο πέρα στους εμπορικούς πεζοδρόμους, επωφεληθείτε από τις προσιτές τιμές και κάντε τα ψώνια σας.

• Αφιερώστε μια μέρα στα πάρκα που, ναι, είναι μέσα στην πόλη! Ειδικά στο χώρο του πανεπιστημίου, κοντά σε μια τεχνητή λιμνούλα, ο καφές στην παρακείμενη καφετέρια είναι απολαυστικός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου