Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Παρίσι



Έχει τραγουδηθεί από άπειρες ρομαντικές ψυχές. Ο Μάρλον Μπράντο χόρεψε το τελευταίο του ταγκό εκεί. Τα αρώματά του αποτελούν το μόνιμο συνοδό των πλέον κομψών γυναικών εδώ και χρόνια. Αποκαλείται «Πόλη του Φωτός» και δεν έχουν άδικο. Ο λόγος βέβαια για το Παρίσι που ίσως δεν θα υπήρχε χωρίς το Σηκουάνα.

Η ιστορία της πόλης ξεκινά από ένα μικρό νησί του ποταμού, το Ιλ ντε λα Σιτέ (νησί του Άστεως), πυκνοκτισμένο και προστατευμένο από τη φυσική του τάφρο. Από τον 12ο αι. το πανεπιστήμιο των Παρισίων δημιούργησε στην αριστερή όχθη μια από τις σημαντικότερες πνευματικές εστίες της χριστιανοσύνης και η μεσαιωνική του δόξα αποτυπώθηκε για πάντα στο όνομα της περιοχής, που αν και τα γαλλικά επικράτησαν των λατινικών από τον 17ο αι. η περίφημη αυτή γειτονιά ακόμα αποκαλείται Καρτέ Λατέν.


Η ιστορία του Παρισιού
Υπήρξε φυλάκιο των Ρωμαίων από το 55 π.Χ. με το όνομα Λουτέτσια και έγινε πρωτεύουσα των πρώτων Γάλλων βασιλέων από το 987 με την ονομασία Parisii. Βασιλείς και αυτοκράτορες άφησαν τη σφραγίδα τους στην πόλη. Το παλιό φρούριο του Φίλιππου Αυγούστου στεγάζει το σημερινό μουσείο του Λούβρου και η γέφυρα Πον Νεφ του Ερρίκου Δ΄ενώνει τη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ με τις δυο όχθες του Σηκουάνα. Ο Ναπολέων είχε την ιδέα της κατασκευής της Αψίδας του θριάμβου για να γιορτάσει τις νίκες του. Τη μοναρχία αντικατέστησε η λαϊκή κυριαρχία με την αιματηρή Επανάσταση του 1789. Μετά την Επανάσταση άρχισε γενική αναμόρφωση της πόλης.

Από τον 14ο αιώνα ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης (κάπου 70.000 ζούσαν μόνιμα και άλλες 20.000 περαστικοί, συνήθως έμποροι και τεχνίτες). Κατά τη διάρκεια της ιστορίας είδε τα ξύλινα και λιθόκτιστα σπίτια του να πυρπολούνται από φανατικούς θρησκευόμενους, να ερημώνονται από πανούκλες και χολέρες και να λεηλατούνται από ορδές μισθοφόρων πάσης φύσεως, ώσπου ένας Roi Soleil, ο Λουδοβίκος ΙΔ’, ο «Βασιλιάς Ήλιος», έκανε την πρώτη απόπειρα καταγραφής κτισμάτων, δασών, ποταμών και λιμνών του (φυσικά, για να τα φορολογεί καλύτερα) και στόλισε τα λιβάδια και τις λίμνες που τα περιέβαλλαν με λαμπρά ανάκτορα. Ήταν το ξεκίνημα της δημιουργίας του σημερινού Παρισιού.

Γνωστό λίκνο του πολιτισμού, έχει ταυτίσει το όνομά του με τις έννοιες κομψότητα, πολιτισμός, αλλά και αισθητική, αποτελώντας μια από τις λαμπρότερες πρωτεύουσες του κόσμου. Το Παρίσι είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που χτίστηκε για να είναι πρωτεύουσα. Το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Βιέννη, η Μαδρίτη, η Μόσχα και τόσες άλλες πόλεις σχηματίστηκαν από τη συγκέντρωση μερικών χωριών της περιοχής που για κάποιο λόγο τράβηξαν το οικονομικό, πολιτικό η στρατιωτικό ενδιαφέρον των ισχυρών της εποχής τους κι έγιναν το κέντρο της χώρας. Το σημερινό Παρίσι σχεδιάστηκε, ρυμοτομήθηκε και χτίστηκε μετά τη Γαλλική Επανάσταση, αγνοώντας κάθε τι που προϋπήρχε, με στόχο να αποτελεί «μαρτυρία της θέλησης των τέκνων της να μεγαλουργούν και της εμπιστοσύνης των ηγετών τους να οραματίζονται». Αυτοί οι ηγέτες εκείνης της εποχής (19ος αι.) είχαν και κάτι άλλο στο μυαλό τους όταν έδιναν εντολή στον βαρόνο Hausman (Οσμάν) να χαράξει φαρδιές λεωφόρους και πλατείες στο κέντρο του Παρισιού: να μπορούν να καλπάσουν τα άλογα της Φρουράς και να διαλύσουν τα πλήθη αν αυτά αποφάσιζαν κάποιο πρωί να επαναλάβουν την Πορεία προς τη Βαστίλη η τον Γενικό ξεσηκωμό του 1802.

Το Παρίσι δεν μπορείς να το περιγράψεις. Αν δε το ζήσεις από κοντά δεν μπορείς να νιώσεις την αύρα του. Απλά το φαντάζεσαι. Πρέπει να περπατήσεις στις μποέμικες πλατείες του, να ποζάρεις για κάποιον ευτυχισμένο ζωγράφο και να δεις από κοντά τα περίφημα γαλλικά ρεστοράν για να πάρεις έστω και μία γεύση από αυτή τη μαγευτική πόλη, όπου η ομορφιά κυριαρχεί παντού. Αυτή η αίσθηση διαχέεται στον αέρα που αναπνέεις, καλώντας σε να περιπλανηθείς στους δρόμους και τις γειτονιές. Είναι αυτός ο αέρας που κάποιος δαιμόνιος επιχειρηματικός νους τον έκλεισε σε κονσέρβες που διατίθενται στα τουριστικά μαγαζιά της οδού Ντε Ριβολί.

Γεγονός είναι πάντως ότι τα 11,5 εκατ. των Παριζιάνων και οι μυριάδες των ξένων επισκεπτών απολαμβάνουν ένα πλήρες οδικό σύστημα (που βελτιώνεται καθημερινά), μια αλυσίδα μεγαλόπρεπων κτιρίων του περασμένου αιώνα αλλά και των πιο σύγχρονων, μια σειρά λεωφόρων με τέσσερις, πέντε ακόμα και έξι λωρίδες, μερικές από τις οποίες χωρίζονται από πανύψηλα δέντρα και ένα από τα πιο τέλεια στον κόσμο συστήματα επίγειας και υπόγειας κυκλοφορίας, που συμπληρώνεται με απέραντα γκαράζ ακόμα και κάτω από τον Σηκουάνα η τα Ηλύσια Πεδία.

Στην πόλη υπάρχουν τα ίχνη της παλαιότερης οικιστικής οργάνωσης. Γειτονιές μέσα στο άστυ, όπως η οδός Μουφτάρ με τη μόνιμη υπαίθρια λαϊκή αγορά, η πολυεθνική Μπελβίλ με το ανατολίτικο χρώμα και τις εξωτικές μυρωδιές, το πολυδαίδαλο Μπιτ ο Κάϊγ.

Ξενάγηση εξπρές
Το Παρίσι έχει κυκλοφοριακά ήθη φιλικά προς τους πεζούς, είναι σχετικά μικρό και μπορείς να το γνωρίσεις με τα πόδια. Η πόλη έχει ελλειψοειδές σχήμα, ο Σηκουάνας χωρίζει στα δυο τα είκοσι διαμερίσματα και στο μετρό ο ένας σταθμός από τον άλλο δεν απέχει πάνω από πεντακόσια μέτρα.

Ακολουθώντας το φυσικό άξονα που είναι το ποτάμι, ξεκινάμε από το νησί Σεν Λουί με τις αρχοντικές κατοικίες του 17ου αι., που κάποτε φιλοξενούσαν συνθέτες, ποιητές και την Καμίλ Κλοντέλ. Περπατάμε κατά μήκος της νότιας όχθης σε ατμόσφαιρα ρομαντική φορτισμένη με ιστορικές μνήμες. Από τη δυτική άκρη του νησιού το μάτι βλέπει από το Δημαρχείο μέχρι το Λούβρο. Αν ο καιρός είναι καλός στη γέφυρα που ενώνει τα δύο νησιά θα δείτε σαλτιμπάγκους και μουσικούς.

Περνώντας το νησί της Σιτέ θαυμάζουμε την Παναγία των Παρισίων ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού. Η προσοχή μας πέφτει στις τερατόμορφες υδρορροές, στα γλυπτά πάνω από τα τύμπανα των θυρών και τις μεγάλες αντηρίδες στην πίσω πλευρά. Στο ίδιο νησί βρίσκεται και η Σαιντ Σαπέλ, ένα γοτθικό κομψοτέχνημα με υπέροχα βιτρό, η εκκλησία του βασιλιά Λουδοβίκου Θ΄. Η καλύτερη ώρα για να πάτε είναι το βράδυ για ν ακούσετε εξαίσια ζωντανή μουσική μπαρόκ. Ξεκινήστε όμως πριν δύσει ο ήλιος για ν απολαύσετε στο ναό τα αυθεντικά και παλαιότερα βιτρό του Παρισιού.

Βρισκόμαστε στον Κεραμεικό, όπου παλιά οι βασιλιάδες έκτιζαν τα παλάτια τους. Εδώ δεσπόζει το Μουσείο του Λούβρου. Σίγουρα θα πρέπει να δείτε τη Μόνα Λίζα κι άλλα περίφημα έργα της νεότερης ζωγραφικής, από τα αγάλματα οπωσδήποτε τα «Άλογα του Μαρλί» και φυσικά την Αφροδίτη της Μήλου (οι μισοί επισκέπτες μπαίνουν στο μουσείο γι αυτή), αλλά και τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Αν σας κούρασε αυτή η περιήγηση βγαίνοντας από το μουσείο ρίξτε μια τελευταία ματιά στην Γυάλινη Πυραμίδα του Πέι. Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που ξεσήκωσε την εποχή κατασκευής της, έχει ενσωματωθεί αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο. Διασχίστε την Τετράγωνη Αυλή (έξοχο δείγμα αρχιτεκτονικής και γλυπτικής μπαρόκ) και ακριβώς στο απέναντι πεζοδρόμιο αράξτε στο Fumoir, ένα καφενείο- εστιατόριο πολύ της μόδας. Παραγγείλετε ένα καλό τσάϊ η ένα ποτήρι κρασί κι απολαύστε το σε καναπέδες τσέστερφιλντ η σε δερμάτινη πολυθρόνα .

Στη συνέχεια μπορείτε να πάτε στον κήπο του Κεραμεικού που θεωρείται παράδεισος των ερωτευμένων και φτάνει μέχρι την πλατεία Κονκόρτ. Εκεί στην επανάσταση στήθηκε η λαιμητόμος με την οποία εκτελέσθηκαν ο βασιλιάς και η βασίλισσα. Στο κέντρο της βρίσκεται ο περίφημος οβελίσκος του Λούξορ, προσφορά στη Γαλλία το 1829 από τον κυβερνήτη της Αιγύπτου Μοχάμεντ Άλι. Αμέσως μετά αρχίζει η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων που τελειώνει στην Αψίδα του Θριάμβου. Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από την ξενάγηση, στη λεωφόρο υπάρχουν πολλά ακριβά καταστήματα και καφενεία που είναι γεμάτα από τουρίστες.

Απέναντι από τον Πύργο του Άϊφελ υπάρχει ένα σχεδόν άγνωστο αλλά πολύ αξιόλογο μουσείο, το Μουσείο Γκιμέ, όπου εκτίθενται έργα ασιατικής τέχνης από την Ινδία και την Ιαπωνία. Πολύ κοντά είναι το δάσος της Βουλόνης κι αν σας το επιτρέπει ο καιρός μπορείτε ν απολαύσετε μια βαρκάδα στην πανέμορφη λίμνη του.

Βόλτα στο Σηκουάνα
Ο Σηκουάνας είναι το κύριο σημείο αναφοράς για την πόλη και τη χωρίζει σε δυο βασικές περιοχές, τη δεξιά στη βόρεια πλευρά και την αριστερή στη νότια πλευρά του ποταμού. Ένας άλλος διαχωρισμός του Παρισιού έχει σχέση με την ιστορία του. Η ανατολική συνδέεται με την παλιά πόλη, ενώ η δυτική με τον 19ο αι. και μετά.

Ξεκινώντας από τη γέφυρα Γκρενέλ ως τη γέφυρα Κονκόρτ θα δείτε τον Πύργο του Άϊφελ, το Πτι Παλαί (σήμερα Μουσείο Εικαστικών τεχνών), το Γκράν Παλαί (στεγάζει εκθέσεις και ένα μουσείο επιστημών), το Παλαί ντε Σοκτό (μουσείο με γλυπτά του Μπουρντέλ). Από τα σύγχρονα κτίρια μας αποσπά την προσοχή το Παλαί ντε Σαγιό (με τις καμπύλες πτέρυγες και τα αψιδωτά σιντριβάνια) , το κυκλικό Μαιζόν ντε Ραντιό Φρανς (μέγαρο της Ραδιοφωνίας) και οι ουρανοξύστες της αριστερής όχθης. Οι ενδιάμεσες έξι γέφυρες κοσμούνται με πολλά μνημεία, όπως το άγαλμα του Βέντερκινχ, του στρατιώτη Ζουάβου και η Φλόγα της Ελευθερίας.

Αφήνοντας δεξιά μας το ανάκτορο του Λουδοβίκου ΙΔ΄ που τώρα χρησιμοποιείται ως Βουλή των Αντιπροσώπων, φθάνουμε στην ιστορική καρδιά του Παρισιού. Από τη γέφυρα Κονκόρτ ως τη γέφυρα Συλί αριστερά μας βρίσκεται ο Κήπος του Κεραμεικού, το Λούβρο και το Σαιν Ζερβαί, ενώ δεξιά είναι το μουσείο Ορσαί, το Νομισματοκοπείο και η Παναγία των Παρισίων. Στο κέντρο βρίσκεται η νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ κι αμέσως μετά το Ιλ Σαιν Λουί.

Στο Ιλ ντε λα Σιτέ αξίζει να κάνετε ξεχωριστή περιήγηση γιατί οι καταβολές του Παρισιού βρίσκονται εκεί. Κύρια αξιοθέατα εκτός από την Παναγία των Παρισίων, η εκκλησία Σαιντ Σαπέλ με τα φημισμένα βιτρό, το Μέγαρο της Δικαιοσύνης, το αρχηγείο της Αστυνομίας, το άγαλμα του Καρλομάγνου, η Κονστερζερί (παλιές φυλακές) κι ένα πολύχρωμο παζάρι λουλουδιών και πουλιών. Εκεί βρίσκεται και το Point Zero (Σημείο Μηδέν) απ όπου μετριούνται όλες οι χιλιομετρικές αποστάσεις στη Γαλλία.

Αν δεν πάτε να δείτε το μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό Νοτρ Νταμ ντε Παρί (Παναγία των Παρισίων) είναι σα να μη πήγατε στο Παρίσι. Το θεμέλιο λίθο του έθεσε, στη θέση ενός ρωμαϊκού ναού αφιερωμένου στο Δία, ο πάπας Αλέξανδρος Γ’ το 1163 και χρειάσθηκαν 170 χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτό το γοτθικό αριστούργημα. Στην ξενάγηση σας στο ναό να δείτε οπωσδήποτε τη δυτική πρόσοψη με τις τρεις πύλες, τις χρωματιστές ροζέτες, τις αντιρήδες του Ζαν Ραβί που έχουν άνοιγμα 15 μέτρα και τις γλυπτές υδροροές στη στοά Σιμιέρ. Για να θαυμάσετε τη θέα που απολάμβανε ο Κουασιμόδος πρέπει ν ανεβείτε περισσότερα από 350 σκαλιά.

Στο περιστύλιο της Παναγίας των Παρισίων έχει γραφτεί το πιο σπουδαίο μεσαιωνικό ρομάντσο με πρωταγωνιστές έναν μοναχό ονόματι Αβελάρδο και την Ελοίζα, κόρη αξιωματούχου της Εκκλησίας Ο Αβελάρδος υπήρξε δάσκαλος της 17χρονης τότε μαθήτριας Ελοίζας και την ερωτεύτηκε. Όμως όταν το έμαθε ο πατέρας της διέταξε τον ευνουχισμό του, ενώ η Ελοϊζα κατέφυγε σε μοναστήρι.

Όσο βρίσκεστε κοντά στο Ιλ ντε λα Σιτέ μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο Μαραί, που έμεινε ανεπηρέαστο από το χρόνο. Οι κάτοικοί του αποτελούν ένα πολιτιστικό μίγμα από εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Μια ιστορική περιοχή με πινακοθήκες, εστιατόρια, πολυτελή καταστήματα ρούχων και αναπαλαιωμένα κτίρια. Ανάμεσα τους το La Belle Hortense στέκι των διανοούμενων και απέναντι του το Au Petit A Cheval, ένα μπριστρό του 1904, κατ εξοχήν στέκι των gay. Εκεί βρίσκετε το Δημαρχείο, το μουσείο Πικάσο, το σπίτι του Βίκτορα Ουγκό, η Λαϊκή Όπερα της Βαστίλης (κάθε άλλο παρά λαϊκή είναι με τόσο ακριβό εισιτήριο), η στήλη του Ιουλίου με το «άγαλμα του πνεύματος της ελευθερίας» στην κορυφή της και το μουσείο Καρναβαλέ όπου εκτίθενται εκθαμβωτικά έργα. Σ αυτή την περιοχή ανάμεσα Charlot και Bretagne βρίσκεται η πιο παλιά αγορά του Παρισιού, που χρονολογείται από την εποχή του Λουδοβίκου ΧΙΙΙ. Στους πάγκους θα δείτε από στρείδια και τυριά μέχρι είδη από την Ανατολή.

Είμαστε στη δεξιά όχθη. Δίπλα βρίσκεται το ριζοσπαστικό πολιτιστικό κέντρο Μπομπιντού (Μπομπούρ) έργο του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζιο Πιάνο με το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και η αγορά των Αλ, όπου τα παλιά μανάβικα αντικατέστησαν μπουτίκ και πολυκαταστήματα. Προχωρώντας με τα πόδια φθάνουμε στο Λούβρο κι από εκεί βρισκόμαστε στη συνοικία της Όπερας, όπου εκτός από το πομπώδες κτίριο, που μοιάζει με μία τεράστια γαμήλια τούρτα, πρέπει να επισκεφθείτε την εκκλησία Μαντλέν που έχει πλούσιο διάκοσμο από μάρμαρο και φύλλα χρυσού.

Τα Ηλύσια Πεδία είναι η πιο γνωστή και πιο όμορφη λεωφόρος στην Ευρώπη. Εκεί έγιναν οι επινίκιες στρατιωτικές παρελάσεις των δυο Παγκόσμιων Πολέμων, εκεί και η παρέλαση για τα 200 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση. Μια λεωφόρος 325 χρόνων που δεν έχει χάσει διόλου τη γοητεία της και είναι έτοιμη κάθε στιγμή να ξελογιάσει τους περιπατητές της. Τα Ηλύσια Πεδία δημιουργήθηκαν το 1670 για να ενώσουν το Λούβρο που τότε ήταν βασιλική κατοικία με τους κήπους του Κεραμεικού. Σήμερα εδώ βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία, γνωστή ως Ελιζέ Παλάς.

Καταλήγει στην κυκλική πλατεία Ρον Πουάν ντε Σανζ Ελυζέ που είναι φυτεμένη με καστανιές και λουλουδιασμένα παρτέρια. Τα αξιοθέατα σ αυτή την περιοχή είναι:

- Η Αψίδα του Θριάμβου.

- Το Γκραν Παλαί.

- Το Πτι Παλαί.

- Το Ανάκτορο των Ηλυσίων.

- Η Πλατεία Σαρλ ντε Γκολ (Ετουάλ).

Στην απέναντι όχθη πρέπει οπωσδήποτε να δείτε τον Πύργο του Άιφελ και να επισκεφθείτε τρεις συνοικίες: Βοτανικό κήπο, Λουξεμβούργο και Μον Παρνάς. Στο Βοτανικό κήπο κύρια αξιοθέατα είναι η υπαίθρια αγορά στην οδό Μουφτάρ και το Μουσουλμανικό Ινστιτούτο. Στη συνοικία του Λουξεμβούργου ξεχωρίζουν ο κήπος, το ανάκτορο και η κρήνη των Μεδίκων.

Ο Πύργος του Άϊφελ βρίσκεται στη συνοικία των Απομάχων. Σχεδιάστηκε για τη Διεθνή Έκθεση του 1889 από το μηχανικό Γκυστάβ Εφέλ, ο οποίος επικρίθηκε σφόδρα γι αυτό το «τερατούργημά». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ποιητής Πολ Βερλαίν …άλλαζε δρόμο για να μη το βλέπει και η αριστοκρατία της εποχής τον αποκάλεσε υποτιμητικά «μια άσχημη και κακόγουστη ξύστρα για μολύβια». Σήμερα μπορούμε να φανταστούμε το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του; 700 σκαλοπάτια οδηγούν στον πρώτο όροφο, όπου υπάρχει το φημισμένο εστιατόριο Ιούλιος Βερν. Ο τρίτος όροφος βρίσκεται στα 274 μ. κι όταν ο καιρός είναι ιδανικός βλέπει κανείς 72 χλμ. μακριά. Τις μέρες με ομίχλη προτιμείστε το δεύτερο επίπεδο. Η κορυφή βρίσκεται στα 305 μέτρα, συνολικά τα σκαλοπάτια του είναι 1.652 και φυσικά υπάρχει ανελκυστήρας για τους τουρίστες.

Αν θέλετε ν αποφύγετε τις ορδές των τουριστών δοκιμάστε μια βόλτα που είναι άγνωστη στον πολύ κόσμο: Το Canal Saint Martin με τις γαλήνιες όχθες, τους φιδίσιους ελιγμούς και τις γραφικές γέφυρες είναι ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Αποτελεί το τέλειο σκηνικό για μια ρομαντική βαρκάδα. Για να ζήσετε αυτή την ατμόσφαιρα θα επιβιβασθείτε στις γόνδολες που ξεκινούν από τη 13 quai la Loire, στη La Villete.

Μη φύγετε από το Παρίσι χωρίς να πάτε στη Μονμάρτρη, που στεφανώνει η ρωμανο-βυζαντινή εκκλησία, η «ζαχαρένια» για πολλούς Σακρέ Κερ. Εκεί είναι οι υπαίθριοι ζωγράφοι που μεγαλουργούν, εκεί και η Μπατό Λαβουάρ καλλιτεχνική Μέκκα της πόλης και το Μουλέν Ρουζ. Μη φοβηθείτε το ύψωμα. Για τους βαρεμένους υπάρχει τελεφερίκ.

Αν σας περισσεύει κι άλλος χρόνος να πάτε στο πάρκο Λα Βιλέτ, ένα χώρο με επιστημονικά, τεχνολογικά και μουσικά αξιοθέατα σε μια υπερυψωμένη έκταση 88 στρεμμάτων. Κι αν σας αρέσουν τα μοντέρνα σύμβολα, τα γλυπτά και τα συντριβάνια να επισκεφθείτε τη Λα Ντεφάνς, όπου εργάζονται 100.000 άνθρωποι και κατοικούν 20.000.

Μία άλλη πρόταση είναι ο περίπατος στο κοιμητήριο Περ Λασέζ. Μπορεί ν ακούγεται μακάβριο, αλλά μ ένα χάρτη στο χέρι θα ξεναγηθείτε στους τάφους του Μολιέρου, της Έντιθ Πιαφ, του Γκέρτρουντ Στάϊν, του Όσκαρ Γουάϊλντ και του Τζιμ Μόρισον.

Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες
Ονειρεύεστε ένα ταξίδι στην Πόλη του Φωτός; Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να απολαύσετε το πιο ρομαντικό και συγχρόνως το πιο προχωρημένο πρόσωπο του Παρισιού.

- Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Γαλλίας και είναι πρωτεύουσα της χώρας και του διαμερίσματος lle de France. Με τα προάστια ο πληθυσμός φθάνει τα 11,5 εκατομμύρια.

- Το διεθνές αεροδρόμιο Charles de Gaulle είναι 17 χλμ. βόρεια από το Παρίσι. Για να πάτε στην πόλη μπορείτε να πάρετε τις γραμμές 350 και 351 του λεωφορείου RoissyBuss. Αναχωρεί κάθε 15 λεπτά και η διαδρομή είναι περίπου 45 λεπτά. Τα τρένα RERB εξπρές αναχωρούν κάθε 15 λεπτά. Για ταξί τηλεφωνείστε στο +33 14126 6666. Από το αερoδρόμιο Orly λεωφορεία και τρένα φεύγουν κάθε 10 λεπτά, ενώ υπάρχει λεωφορείο που πάει στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle.

- Καλέστε το 0033 για Γαλλία και στη συνέχεια το 1 για Παρίσι. Για να τηλεφωνήσετε από Ελλάδα πληκτρολογείστε 0030+10 (αν τηλεφωνείτε από Αθήνα) + τον αριθμό του συνδρομητή.

- Το Παρίσι έχει -1 ώρα διαφορά από την Ελλάδα.

- Η καλύτερη εποχή για να πάτε είναι η άνοιξη, που η αύρα της εποχής κάνει την πόλη πανέμορφη. Ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών για τους Παριζιάνους και μερικά καταστήματα είναι κλειστά.

- Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είναι ο μήνας αιχμής για τους τουρίστες.

- Το χειμώνα πληθαίνουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

- Γραφείο Τουρισμού: 127 avenue des Chaps Elysse. Τηλέφ. +33 1 49 525354.

- Τηλέφωνα Άμεσης Ανάγκης: Αστυνομία 17. Ασθενοφόρο 15. Ταξί: +33 4845 858585 και +33 4241 5050.

- Οι δημόσιες τουαλέτες λειτουργούν με κέρματα και διαθέτουν μέχρι και μουσική. Στα μπαρ οι περισσότερες είναι τουρκικού τύπου.

- Οι αεροπορικές εταιρίες Air France (τηλ. 210 9601100), Ολυμπιακή (τηλ. 210 9666666) και «Hellas Jet» (τηλ. 210 74 57 700 e-mail: imformation@hellas-jet.com) έχουν καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα για το Παρίσι. Η πτήση διαρκεί 3.30 ώρες. Η Lufthansa πετάει μέσω Φρανκφούρτης και η Austrian μέσω Βιέννης. Εμείς πετάξαμε με την Hellas Jet και νιώσαμε να απογειώνει τις απαιτήσεις: Δερμάτινα καθίσματα και ευρυχωρία, ανατομικά προσκέφαλα, τηλεόραση, οκτώ κανάλια ραδιοφώνου.

- Το πρακτορείο που ανέλαβε την παραμονή μας και τις ξεναγήσεις: Love Island Travel. 3ης Σεπτεμβρίου 134, Αθήνα Τηλ. 210 88 20 101

- Το διαβατήριο δεν θα σας χρειαστεί. Για τους πολίτες της Ε.Ε. είναι αρκετή η αστυνομική ταυτότητα.

- Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα βρίσκεται: Βασιλίσσης Σοφίας 7, τηλ. 210 339 1000. Η πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι: 17 rue Auguste Vacquerie, 75016, τηλ. 0033 1 47 23 7228.

- Ο καλύτερος χάρτης για την πόλη θεωρείται ο Paris Michelin.

- Το μετρό είναι πολύ καλή λύση για τις μετακινήσεις σας. Εκτείνεται σε όλη την πόλη, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Αν σκοπεύετε να κάνετε πολλές διαδρομές σας συμφέρει ν αγοράσετε δεσμίδα των 10 εισιτηρίων. Μία άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε την κάρτ οράνζ, που ισχύει σε μετρό, σιδηρόδρομο και λεωφορεία για απεριόριστες διαδρομές. Έχει διάρκεια μιας εβδομάδας η ενός μήνα. Υπάρχει επίσης η κάρτα Παρί Βιζίτ που ισχύει για πέντε μέρες και απεριόριστες διαδρομές με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για μία μόνο μέρα ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε την κάρτα Φορμίλ 1, που ισχύει σε όλα τα μέσα συγκοινωνίας. Αν θέλετε να κινηθείτε έξω από την πόλη υπάρχει το σιδηροδρομικό δίκτυο προαστίων RER, που έχει σχετικά ακριβό εισιτήριο. Τα ταξί είναι άφθονα στο Παρίσι, οι τιμές τους όμως είναι τσουχτερές.

- Αν θέλετε να γνωρίσετε την πόλη πάνω σ ένα ποδήλατο η εταιρία RATP νοικιάζει ποδήλατα. Η γαλλική πρωτεύουσα διαθέτει πάνω από 150 χλμ. ποδηλατόδρομου.

- Αν θέλετε να ξεναγηθείτε βυθισμένος στο κάθισμα μιας πολυτελούς λευκής λιμουζίνας και να πίνετε ταυτόχρονα το ποτό σας το όνειρο απέχει ένα τηλεφώνημα μακριά. Μπαίνοντας στο κινητό ανάκτορο σας προσφέρουν ένα ποτήρι εκλεκτή γαλλική σαμπάνια, οι εικόνες που προβάλλονται σε DVD σας δίνουν μια πρώτη γεύση τι πρόκειται να δείτε και ο σοφέρ σας οδηγεί στα αξιοθέατα που θέλετε να απολαύσετε. Μπορείτε να κάνετε μια στάση σ ένα εστιατόριο υψηλής προστιθέμενης γαστριμαργικής αξίας η όπου αλλού εσείς επιθυμείτε (ας πούμε στο Miss China Beaty για μασάζ η στα show rooms διάσημων οίκων μόδας). Η τελετή κλείνει με το αναμνηστικό δώρο που σας προσφέρουν για το Luxury Tour στην Πόλη του Φωτός. Πληροφορίες: 0033 147 00 90 85. E-mail: info@art-process.com

- Αν θέλετε να δείτε την πόλη «αφ υψηλού» μ ένα τηλεφώνημα στο 01 48 35 90 44 θα κάνετε πτήση με ελικόπτερο για 25 λεπτά. Η αξέχαστη εμπειρία θα σας στοιχίσει περίπου 150 ευρώ το άτομο.


- Αν είστε μικρή παρέα υπάρχει η λύση της ενοικίασης αυτοκινήτου minibus.

- 144 είναι τα μουσεία στο Παρίσι. Ανάμεσα τους και αρκετά με παράξενα εκθέματα. Αν ψάχνετε κάτι το διαφορετικό επισκεφθείτε το Μουσείο Καπνού (σκαλιστές πίπες), το Μουσείο Τσαγιού (500 ποικιλίες) και το επταώροφο Μουσείο Ερωτισμού (κοντά στο Μουλέν Ρουζ).

- Μη βιαστείτε ν αγοράσετε γκραβούρες από τα υπαίθρια βιβλιοπωλεία στο Σηκουάνα. Πάτε Σαββατοκύριακιο στην αγορά Πορτ ντε Μοντρέιγ και θα βρείτε βιβλία με δεκάδες γκραβούρες άνω των 100 ετών, όσο θ αγοράζατε τη μία στο Σηκουάνα.

- Αν είναι Κυριακή πάτε να χαζέψετε στα παλιατζίδικα της Πορτ ντε Κλινιανκούρ (ένα Παρισινό Μοναστηράκι).

- Οι κλεπτομανείς δε χρειάζεται να το διακινδυνεύσουν: Το Paris Ricardy στο Παλαί διαθέτει πιάτα, σταχτοδοχεία και φλιτζάνια με το λογότυπο διάσημων ξενοδοχείων, εστιατορίων και αεροπορικών εταιριών.

- Θα προετοιμαστείτε κατάλληλα γι αυτό το ταξίδι αν παρακολουθήσετε την ρομαντική κομεντί Αμελί και την ταινία «Πριν το ηλιοβασίλεμα» με τον Ιθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί. Ακόμα καλύτερα θα είναι αν διαβάσετε και το βιβλίο «Παρίσι- Αθήνα» του Βασίλη Αλεξάκη, εκδόσεις Εξάντας.

Οι must διευθύνσεις

Ξενοδοχεία:
- Tim Hotel. Η είσοδος του βλέπει στην πλατεία Emile Goudeau και η θέα από τα δωμάτια είναι εξαιρετική.

- Terrass Hotel. Πολυτελείας με ταράτσα για να έχετε το Παρίσι στα πόδια σας.

- Hotel Costes. Πελάτες του ηθοποιοί, μοντέλα, διανοούμενοι και τραγουδιστές..

- Hotel Ritz. 142 δωμάτια και 45 σουίτες στην Place Vendome, στην καρδιά της πόλης.

- Grandes Ecoles. Οικονομικό με κήπο που θυμίζει Μεσαίωνα.

- Plazza Athenee. Δίπλα στους οίκους μόδας. Έχει φιλοξενήσει διασημότητες από τη Ναόμι Κάμπελ μέχρι τον Μπιλ Κλίντον.

- Hotel Saint Merry. Το στέκι των ρομαντικών.

- Le Laumiere. Συνδυάζει ησυχία, περιποίηση, καλή τιμή.

- Villa Beaumarchais. Ατμόσφαιρα πολυτέλειας και άνεσης.

- Hotels Particuliers. Το πιο ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης.

- Pavillon de la Reine. Αριστοκρατικό περιβάλλον με τζάκι, χαλιά, μοβ βελούδο και ταφτά.

- Au Paris France Hotel. Παραδοσιακό, φιλικό, χτισμένο την εποχή της Μπελ Επόκ.

- Picard Hotel. Οικονομικό με πολλά αξιοθέατα της πόλης κοντά σας.

- Four Seasons Hotel Gerge V. Ανακαινισμένο κτίσμα του 1928 με 245 πολυτελή δωμάτια και 60 σουίτες.

- Hotel Lancaster. Έχει φιλοξενήσει μυθικές προσωπικότητες, όπως Γκρέις Κέλλυ και Γκρέτα Γκάρμπο.

- Bel Ami. Συνδυασμός ρομαντικής ατμόσφαιρας με το πιο προχωρημένο ντιζάϊν.

Εστιατόρια:

Το Παρίσι έχει να επιδείξει την πιο haute κουζίνα και τα πιο διάσημα εστιατόρια του κόσμου. Του γεύματος προηγείται ένα απεριτίφ.

- Brasserie Lipp. Το στέκι του Χέμινγουέϊ και του Φιτζέρλαντ.

- Man Ray. Γεμιστό κουνέλι με άγρια μανιτάρια σε εξωπραγματικό περιβάλλον.

- La Perouse. Ο Εμίλ Ζολά και ο Βίκτωρ Ουγκώ ήταν τακτικοί θαμώνες του. Σπάνιες θαλασσινές γεύσεις.

- Alain Ducasse. Δοκιμάστε αρνάκι γάλακτος με λαχανικά και σούπα από αστακό. Αν σας αρέσουν οι παράξενες γεύσεις ζητείστε τηγανισμένα φρούτα. Λεπτομέρεια: Κάντε κράτηση δέκα μέρες πριν!

- Chez Janou. Ατού η σούπα ψαριών και η αξιόλογη κάβα κρασιών.






- Georges στο κέντρο Πομπιντού. Προσφέρει τον παραδοσιακό γαλλικό λαγό, αλλά και τη θέα όλου του Παρισιού από τις τζαμαρίες του.

- Cafe de Flore. Ο «μύθος» της πόλης.

- Le Train Bleu. Σκηνικό μπελ επόκ και χορταστικό μενού.

- La verte Tige. Περσικό εστιατόριο, ιδανικό για χορτοφάγους. Δοκιμάστε εσπινάδα (εξαιρετικό μίγμα από σπανάκι, σκόρδο, τηγανητά κρεμμύδια και γιαούρτι).

- Auberge Niclas Flamel. Στεγάζεται σε κτίριο του 1409 και φημίζεται για το φουαγκρά au caramel.

- Le Pre Catelan. Πανάκριβο, στο δάσος της Βουλόνης σ ένα μαγευτικό περιβάλλον με λίμνες, καταρράκτες και πευκοδάσος.

- Jo Goldenberg. Ο «θρύλος» του Παρισιού. Πελάτες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, πολιτικοί και καλλιτέχνες.

- Le Pettit Marche. Η οικονομική λύση.

- Baracana στο Μαραί. Προσφέρει μπούτι από αρνάκι al cassoulet και φρέσκα λαχανικά.

- Pitchi Pol. Μπορείτε ν απολαύσετε καπνιστή ρέγκα, χαβιάρι και σολομό.

- R’ Aliment στη rue Charlot. Σερβίρει καταπληκτικές σαλάτες.

- Appart’the. Φτιάχνει σπιτικές τάρτες.

Μαζί με τον αέρα, το νερό και το κρασί, τα καφέ παραμένουν μία από τις βασικές χαρές του Παρισιού. Αγαπημένος καφές των Γάλλων είναι ο εσπρέσο. Ο cafe noir η express είναι ένας μικρός εσπρέσο χωρίς γάλα.Ο cafe creme είναι καφές με γάλα χτυπημένο στον ατμό η με κρέμα. Ο cafe au lait έχει άφθονο ζεστό γάλα με λίγο καφέ και σερβίρεται σε κούπα.

- Στο Water bar στο υπόγειο της Colette θα απολαύσετε ένα από τα εκατοντάδες εμφιαλωμένα νερά απ όλο τον κόσμο.

- Στη γειτονιά της Σορβόνης, στο 2 bis της οδού Ντεζ Εκόλ βρίσκεται ένα οικείο μπιστρό για φαγητό και καφέ, που ιδιοκτήτης του είναι ένας Έλληνας.

Shopping:

Περπατώντας στους δρόμους θα αντιληφθείτε πλήρως την έννοια της γαλλικής φινέτσας. Στην εκλεκτική avenue Montaigne θα κάνετε αγορές με υψηλό κριτήριο αισθητικής. Εκεί θα βρείτε τις μπουτίκ όλων των διασήμων.

- Printemps. Μεγάλη ποικιλία καλλυντικών.

- CREED. Ο προσωπικός αρωματοποιός της βασίλισσας Βικτόρια και της πριγκίπισσας Γκρέϊς φτιάχνει τις πιο πολύτιμες εσάνς. Θα κάνουν αυτή που ταιριάζει στην προσωπικότητά σας.

- Aux Comptoirs du Chineur. Αντικείμενα της δεκαετίας του ’50.

- Andre Bissonet. Για συλλέκτες μουσικών οργάνων.

- Ebume. Έθνικ κατάστημα με βούδες, αγάλματα και αντικείμενα από αρχαίες βιρμανικές τελετές.

- Les Indiennes. Αυθεντικά μουσειακά αντικείμενα, μαντίλια, χαλιά με φοίνικες.

- Babylone στη rue Francs Bourgeois. Κολιέ και σκουλαρίκια από κόκκινους λίθους εμπνευσμένα από τη Φρίντα Κόλο.

- La Chaume. Το πιο υπέροχο ανθοπωλείο του πλανήτη.

Αν σας αρέσει το ψάξιμο στα παριζιάνικα μαγαζιά μπορείτε να βρείτε απροσδόκητους θησαυρούς.

Διασκέδαση:

- Buddha Bar. Διασκεδάζεις και γευματίζεις κάτω από το βλέμμα ενός τεράστιου Βούδα.

- Batofar. Ναός της techno. 6 χρόνια φέρνει τους καλύτερους d.j. του κόσμου

- Appast’ the. Cafe που φημίζεται για το εξαιρετικό του τσάϊ και τις γευστικές τούρτες.

- Le Belle Hortense. Ένα από τα διάσημα λογοτεχνικά cafe της πόλης.

- Andfy Wahloo Cafe Bar. Διάκοσμος από το Μαρόκο και εξαιρετικά κοκτέϊλς.

- Bofinger στο Μαραί. Η πιο παλιά μπυραρία της πόλης με φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες.

- Le Studio. Μεξικάνικη κουζίνα και καταπληκτική pina colada.

- Bario Latino. Με νοτιοαμερικανικές και αραβικές επιρροές.

- Le Noctambules. Λαϊκό μπαρ για ξενύχτηδες.

- Le Pecit Opportum. Φιλοξενεί ορχήστρες τζαζ.

- Harry’s New York Bar. Μεταφέρθηκε εδώ τα μέσα του 19ου αι. από το Μανχάταν. Απαράμιλλο το Bloody Mary.

- Κι αν νοσταλγήσετε Ελλάδα στο περίφημο Καρτιέ Λατέν θα βρείτε ελληνικά σκυλάδικα και σουβλάκι με γύρο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου